De fem härskarteknikerna

Män har många olika sätt för att trycka ner kvinnor i skolor, i arbetsplatser och i vissa fall i hemmet. De fem härskarteknikerna täcker dessa sätt ganska bra tycker jag. Jag tror faktiskt att det framför allt är i de högre ledningsgrupperna i företag som dessa förekommer.

 

Här nedan tänker jag nu berätta för er lite kort vad de fem härskarteknikerna egentligen är. Jag kommer att ge egna exempel på när jag märkt av dem. Jag kommer att berätta om dessa härskartekniker ur ett jämställdhetsperspektiv inom arbetsmarknaden.

 

Osynliggörande
Den här härskartekniken innebär att det ofta är männen som helt väljer att ignorera kvinnorna i en grupp. De kör helt enkelt över deras ideèr.

 

Det här har jag säkert själv gjort flera gånger. Även om det förhoppningsvis inte hade någonting med kön att göra utan bara individer ifråga.


Förlöjligande
Förlöjligande försiggår när en kvinnas insats blir förhånad och förlöjligad. Ofta genom att lägga till nedlåtande kommentarer såsom ”men lilla gumman, hur tänkte du nu?” istället för att ge negativ eller positiv feedback som man borde ge sina jämlikar.


Underhållande av information
Underhållande av information är helt enkelt när en grupp fryser ut individer och undanhåller denna information som den behöver för att sköta sitt jobb.

 

Dubbelbestraffning
Dubbelbestraffning innebär att försätta någon i en situation där alla handlingsalternativ kommer att ifrågasättas.

 

Jag har själv märkt av detta när en mamma tvingas välja mellan ett viktigt möte eller sitt sjuka barn. Väljer kvinnan att närvara vid mötet så anses hon vara en dålig mamma och ifall hon stannar hemma och tar hand om sitt barn så anses hon vara en oseriös arbetskamrat.

 

Påförande av skuld och skam

Att få någon att tro att ett problem enbart orsakades av en själv. Precis som med dubbelbestraffningen så går det inte för den utsatta individen att vinna.

 

Att utöva de här teknikerna på kvinnor tror jag bidrar till att de påminns om att deras åsikter är mindre värda, att de är oviktiga och betydelselösa. Det är speciellt i de högt uppsatta ledningsgrupperna som man kan se en bristande jämlikhet. Om det inte är jämställt i ledningsgrupperna så har jag också väldigt svårt att tro att de lyckas forma ett jämställt företag. Därför är det oerhört viktigt att fler kvinnor, trotts vissa fördomar, verkligen vågar ansöka om anställningar vid de högre positionerna. Jag tror att det är precis det som krävs för att Sveriges arbetsplatser ska bli jämställda på riktigt.

 

Adrian Vejbrink Kildal


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0